Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Как облакът може да служи на бизнеса

Гъвкавост, сигурност и по-ниска цена – това са основните причини, поради които бизнесът преминава към облачните услуги

Как облакът може да служи на бизнеса

Снимка: Ройтерс

Aко след 100 години археолози открият руините на фабрика „Престиж 96“, то те ще зачудят колко много вафли са били изядени в този завод за производство на хартия. Това е вътрешноведомствен виц, който си разказват служителите на производителя на вафли, но той илюстрира достатъчно добре степента, в която мениджърите са били затрупани преди по-малко година от хартиените документи.

С времето това създава доста сериозни затруднения и дори проблеми за компанията, поради което тя решава да създаде електронен архив на договорите за всички отдели на компанията. По-късно „Престиж“ създава и документооборот – пълна автоматизация на документите в компанията си.

Това бе един от примерите, които Веселка Данчева, търговски директор на Nemetschek България, представи в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Нови технологии: мисия успешен бизнес“.

Още по темата

Както Данчева, така и останалите участници в първия панел на дискусията, бяха категорични, че увеличеният интерес на българските компании към облачните услуги датира от последната една година. В това няма нищо случайно – става дума за нова технология, която все още не е етаблирана и не се е доказала напълно.

Високият интерес към облачните услуги се дължи според Nemetschek на нарасналото доверие. То е налице, защото вече има много положителни примери за успешно изнасяне на фирмените данни в облака.

„Няма да крия, че когато преди три години започнахме първия проект с първия клиент на облачните услуги, имахме проблем – със скоростта, с която клиентите например достъпваха данните. От над година обаче може да се похвалим с коренна промяна – и в скоростта, и в достъпа. Затова не закъсняха и добрите отзиви“, заяви Данчева.

„В свят, който се променя толкова бурно, да си бърз не е достатъчно. Набираш скорост и не спираш да ускоряваш, дори когато водиш“. С този известен цитат в презентацията си Тунио Зафер, изпълнителен директор на pCloud, привлече вниманието на аудиторията.

Според Зафер обаче близо 80% oт потребителите на високи технологии използват едни и същи пароли за лични и професионални цели. Самите компании неглижират донякъде процедурите за сигурност, често не прекъсват достъпа на напуснали клиенти до системите. А това често значи, че преминавайки у конкуренцията, те продължават да имат достъп до корпоративната информация.

Всичко това може да се реши много лесно чрез ползването именно на облачни услуги, смята Зафер.

Милен Нинов, старши мениджър „Продажби на едро" във Виваком, обърна специално внимание на сигурността на данните. Според него т. нар. Ddos атаки над корпоративните сървъри са едни от най-често срещаните в момента, не на последно място защото са евтини за поръчка. Taка например през миналата година българска банка е била атакувана с 30 гигабита трафик от чужбина - сериозен капацитет за всяка една организация.

„Въпросът е не дали сървърите и харддисковете ще изгорят, а кога ще се случи това. Рано или късно те изгарят и ако няма бекъп, възвръщането на данните ще е много скъпо. Файловите сървъри изискват сериозни разходи – закупуване, поддържане, управление на данните. А облачните услуги спестяват именно тези високи разходи, заяви от своя страна Георги Цеков, търговски директор на „Датикум“.

Той цитира и проучване, според което средният живот на хардуера в чужбина е 3 години, а в България – цели седем години. Рано или късно обаче това прекомерно натоварване на техниката може да доведе до срив и до загубата на данни.

„80% от данните в света са генерирани в последните две години. Цялата тази информация идва преди всичко от фабриките, от компаниите. И технологията на инфраструктурата често изнемогва на наплива от данни. Всичко това увеличава оперативните разходи. Има и скрити разходи – времето, в което системните администратори работят по странични дейности“, обрисува друг аспект от темата Милен Нинов.

Той цитира и проучване на Виваком, според което над 20% от запитаните в представителна анкета компании обмислят скоро да започнат за използват облачни услуги.

"Криптирането доскоро бе непонятно дори за ИТ специалистите. Дори и банките днес искат специални сертификати, които да бъдат инсталирани, за да се ползва услугата онлайн. Това обаче плаши потребителите, защото те се плашат от незнанието", коментира аспекта за сигурността Тунио Зафер.

По думите му днес криптоуслугите, които компанията започва да предлага преди около 2 години, вече генерират по-големия дял от общите приходи.

Клуб Investor.bg се провежда с любезното съдействие на Виваком, Датикум - част от Сирма Груп, Немечек България и PCloud.

Институционален партньор на Клуб Investor.bg: Елана Финансов Холдинг.

Повече за китайската икономика можете да научите от видеото на Bloomberg!

гледано: 3407   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Ученето и работата от вкъщи изискват строга киберхигиена